24 Ağustos 2015 Pazartesi

Resmi Kurumların Reaktif Ceza Ödemeleri!

Resmi Kurumların Reaktif Ceza Ödemeleri!
            Son zamanlarda yoğun olarak, Resmi Kurumlar, Hükümet Konakları gibi kurumların Reaktif Ceza öder ödeyip, ödemeyeceğine ilişkin soruları ile karşılaşıyorum.
            Bilindiği gibi Elektrik satış tarifelerinde Abone gurupları içerisinde, Mesken olarak kullanılan aboneler ve Genel Aydınlatma Aboneleri ile Güç sınırı olarak, sözleşme gücü 9 kW’a kadar olan abonelerde, reaktif ölçüm yapabilen sayaç tesis etme zorunluluğu bulunmaz  (tesise uygun sayacın temin ve montajı ilgili Dağıtım Şirketinin sorumluluğundadır) ve Reaktif ceza ödemezler,
Bunun dışındaki tüm aboneler tesislerindeki kompanzasyon sistemlerini kurmak, Dağıtım Şirketleri ise aktif ve reaktif tüketimleri ölçebilen sayaç tesis etmesi zorunludur, Buna rağmen kompanzasyon tesisini kurmayan, kurduğu halde herhangi bir arızadan veya uygun olmayan kompanzasyon tesisinden dolayı ölçülen reaktif tüketim ölçümleri, güç kriterine göre belirlenmiş oranların aşılması durumunda, mesken ve Genel aydınlatma aboneleri dışında, her abone reaktif ceza bedelini ödemek zorundadır.
            Hiçbir abone grubuna bu konuda istisna tanınmamakta olmasına rağmen, özellikle Resmi Kurum ve Kuruluşların elektrik faturalarında tahakkuk eden Reaktif cezanın ödenip ödenmeyeceği konusunda bazı yöneticilerin tereddütleri olduğu anlaşılmaktadır.
            Bu nedenle, Maliye Bakanlığı, Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün 26.07.2010 tarih ve B.07.0.BMK.0.06.12.390/11294 sayılı bir yazı ile,
            Başkanlıklar, Müsteşarlıklar, Genel Müdürlükler, Valilikler ve Rektörlüklere, bu konudaki açıklama ve uygulama hakkında bilgi verilmiştir.
            Yazıda, Elektrik, Doğalgaz, Su ve Telefon faturalarının zamanında ödenmemesi nedeniyle, gecikme zammı, gecikme faizi ve gecikme cezası ile Elektrik faturalarında yer alan Reaktif enerji bedellerinin tamamının ek mali yük olarak tanımlandığı,
            Yazının giriş bölümünde ise, Abonelik sözleşmesinde yer alan hükümlere göre Gecikme zammı, Gecikme faizi ve Gecikme cezası ile, Enerji Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre Elektrik faturalarında tahakkuk etmiş olan reaktif enerji bedellerinin, anaparaları ile birlikte anaparaların ödeneceği bütçe tertiplerinden ödenmesi belirtilmiştir.
I.Maddede ise Ek Mali yüklere meydan verilmemesi için alınacak önlemler açıklanmış ayrıca, IV. maddede ise ilgililerin sorumluluğu açıkça belirtilmiştir.
Konu hakkında daha detaylı bilgi almak isteyenler söz konusu belgeye http://www.bumko.gov.tr/Eklenti/3309,ekmaliyukgenel-yazipdf.pdf?0 linkinden ulaşabilirler.

Saygılarımla                                                                         
Coşkun Tezel

 coskuntezel44@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder