31 Temmuz 2016 Pazar

Müstakil Transformatörlü Tüketicilerde Trafo Kaybı

EPDK’nın 30.12.2015 tarih ve 5999-3 sayılı kurul kararının 15.maddesinde;
“1.Özel transformatörlü müşteriler için kayıp uygulaması, elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği uyarınca kayıp katsayıları hesaplama metodolojisine ilişkin usul ve esaslara göre yapılacağı belirtilmiştir.
            Buna göre Özel trafolu olup ölçümü, Alçak Gerilim tarafından yapılan tüketici tesislerinde yukarıda bahsedilen yönetmelik metodolojisine göre trafo kaybı hesabı yapılarak faturalarda ayrıca görülecek şekilde bu kayıp oranı faturaya dâhil edilmektedir.
             Aynı kurul kararının 15. Maddesinin 2. Fıkrası “2.Özel Transformatörlü en az bir fatura dönemi olmak üzere belirteceği fatura dönemlerinde enerji tüketmeyeceğini tedarikçisi aracılığıyla dağıtım şirketine yazılı olarak beyan etmesi halinde transformatörün enerjisi dağıtım şirketince kesilir beyan edilen dönemlere ilişkin faturalandırma yapılmaz. Müşterinin bu kapsamdaki talebi, mücbir sebepler dışında bir takvim yılında (2) iki defadan fazla olmaz.” Hükmü uyarınca;
            Dikkat edilmesi gereken ise, hiç elektrik kullanmadığınız fatura dönemlerinde de şayet elektrik kesilmemişse, trafonun boşta çalışması nedeniyle trafo kaybı oluştuğundan dolayı, adınıza fatura düzenlenir ve trafonun boştaki kaybı tüketiciden talep edilir, 
Elektrik kullanılmadığı dönemlerde trafo kaybı bedeli ödeme sorumluluğundan kurtulmak için, özellikle sezona bağlı olarak çalışan tarımsal sulama tesisleri başta olmak üzere, herhangi bir nedenle en az bir fatura dönemi elektrik kullanmayacak tüketiciler, tedarikçileri aracılığı ile dağıtım şirketine yazılı olarak beyanda bulunmaları halinde,
Dağıtım şirketi tarafından yazılı talepteki dönemde tesisin elektriği kesilerek trafo kaybı önlenebilecek böylelikle tüketici de elektrik kullanmadığı dönemde boşuna trafo kaybı ödememiş olacaktır.
Burada bahsedilen trafo kaybının, tüm abonelere uygulanan dağıtım sistemindeki kayıplar ve kayıt dışı (kaçak kullanım) kullanımdan doğan ve Dağıtım bedeli içerisinde alınan kayıp/kaçak bedeli bir ilgisi bulunmamaktadır.
Bu hesap kalemi sadece müstakil trafo sahibi olan tüketicilerden ölçümü Alçak Gerilim tarafında yapılan tüketicilere uygulanan ve tamamen mevzuat çerçevesinde yapılan teknik hesaplamalarla bulunan tüketim karşılığı olan alacaktır.
Coşkun Tezel

coskuntezel44@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder