20 Mayıs 2016 Cuma

Tarımsal Sulama Tesislerinde Güneş Enerji Sistemleri Desteği.

29 Nisan 2016 tarih ve 29698 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” kapsamında,
             Tarla içi damlama sulama ve yağmurlama sulama sistemleri gibi sulama sistemleri de dâhil olmak üzere, Güneş Enerjili Sulama sistemleri de program kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenecektir, bu kapsamda;
            Her il için Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından tahsis edilen ödenek miktarı kadar başvuruya hibe desteği sağlanacağı belirtilmiştir.
            Tebliğ kapsamında kabul edilen başvurularda mal alım bedelinin, gerçek kişiler için 100.000,- Tl, Tüzel kişilerde ise 200.000,- Tl.’ye kadar olan kısımlarında KDV hariç doğrudan % 50 oranında destekleneceği, limiti aşan mal alımlarında ise limiti aşan bölümlerin yatırımcılar tarafından karşılanacağı belirtilmektedir.
            Ayrıca daha fazla bilgi edinmek isteyen üreticiler Tarım Reformu İl Müdürlüğü, İl Proje Yürütme birimlerinden alınacağı gibi,
            Hibe dışındaki finansman ihtiyacı konusunda düşük veya faizsiz orta vadeli kredi imkânları bulabilecekleri Sulama Birliği Kooperatiflerinden bilgi alabilirler.
            İl proje Yürütme birimlerinin başvuru dosyası hazırlama sorumluluğu olmadığı gibi, başvuru sahipleri başvuru formlarını ve dokümanlarını Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün internet sitesinden,
            Linkinden temin edebilecekleri gibi, başvuruların hazırlanmasında bir uzmandan veya uzman bir kurumdan destek almaları daha faydalı olabilir.
            Hibe desteğinden faydalanabilmek için, başvuruların 45 günlük süre içerisinde tamamlanması gerekirken, diğer taraftan her il için belirlenen hibe desteği ödeneği limiti dolmadan müracaatların tamamlanmış olması gerekmektedir.
Günümüzde birçok üreticinin finansman ihtiyaçlarını bizzat karşılayarak tesis ettiği, yenilenebilir ve işletme giderleri neredeyse sıfır olan bir tesise sahip olabilmek için bu destek oldukça önemli bir fırsattır.
Enerji kaynağına erişim imkânı olmayan, enerji kaynağına erişim imkanı kısıtlı olan veya enerji kaynağına erişimde sorun olmayan fakat enerji faturası tutarını yüksek bulan üreticiler, arazi ve suya erişim ile kendi imkanları çerçevesinde,
Şebekeye bağlı (On-Grid) veya şebekeden bağımsız (Off-Grid) güneş enerji sistemlerini, bu hibe desteğinden faydalanarak tesis edebilir, böylelikle sulama ihtiyaçlarını bağımsız ve düşük maliyetle karşılayabilirler.
Asıl önemli olan ise, düşünülen sulama tesisinin başvurusunun kabulü ve verimli bir tesis kurulumu için tüm teknik detayların titizlikle yapılması ile uygulanabilir bir projenin hayata geçirilebilmesi için doğru şirketlerle çalışmak gerekecektir.

Coşkun Tezel
coskuntezel44@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder