11 Nisan 2016 Pazartesi

Bu İşte Bir Terslik Var.!

            Ulusal Basında çıkan haberlere göre, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) İcra Kurulu Başkanı İsmail Ergüneş “Küresel piyasalarda düşen petrol ve doğalgaz fiyatları nedeniyle Türkiye’nin enerji girdi maliyetlerinin” düştüğünü,     
            Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş. (TETAŞ)’ın elektrik dağıtım şirketlerine yüzde sekiz indirim uyguladığını, bu nedenle yılsonuna kadar elektrik fiyatlarına zam yapılmayacağını belirtmiştir.
                Elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesi sırasında yüzde 2,33 olan brüt kar marjı,
01.01,2013 tar tarihinden itibaren yüzde 3.49’a yükseltilmiştir.
            Şimdi ise en yetkili ağızdan aldığımız bilgilere göre Elektrik Dağıtım ve doğal olarak Elektrik perakende şirketleri 2016 yılı ikinci çeyreğinden itibaren enerji tedarikinde yüzde 8 bir avantaj elde etmiştir, son kaynak tedarikçisi konumunda olan bu perakende şirketlerinin kar marjlarında bir değişiklik olmadığına göre,
TETAŞ’ın tedarik şirketlerine yaptığı bu yüzde 8’lik indirimin doğrudan tüketicilere yansıtılması gerekirdi, aksi halde Elektrik perakende satış şirketlerinin kar marjı yüzde 11,49’a yükseltilmiş olmaktadır, bu konuda herhangi bir karar da yayınlanmamıştır.
            13.10.2015 tarihinde AA muhabirine bir açıklama yapan ELDER yönetim kurulu başkanı Nihat Özdemir ise,
            Elektrik dağıtımının özelleştirilmesi sonucunda daha önce iki haneli olan kayıp kaçak oranlarının üç şirket hariç diğerlerinde ortalama yüzde 8,5 civarına gerilediğini, bu oranla OECD ülkeleri ortalamasından daha iyi bir duruma geldiklerini ifade etmiştir.
            Bu iki gelişmeye rağmen 01.01.2016 tarihinden itibaren elektrikte son kullanıcı fiyatına yüzde 6,7 oranında zam gelmiştir.
            Hem yılın ikinci çeyreğinde dağıtım şirketlerinin TETAŞ’tan sağlamış oldukları yüzde sekiz fiyat indirimi, hem çift haneli kayıp kaçak oranlarından yüzde 8,5’a düşen kayıp/kaçak iyileşmesi tüketicilere hiç yansımamıştır.
            Kaçak/kayıp oranındaki bu iyileşmelere rağmen, tüketicilerin elektrik faturalarında ödedikleri kaçak/kayıp bedelinde düşen oranlar oranında bir iyileşme sağlanmadığı görülmektedir.
            Açıklamalara göre, en azından 2016 yılı ikinci çeyrek tarifesinde en azından dağıtım şirketlerinin TETAŞ’tan aldıkları yüzde sekiz indirime ilave olarak, kayıp/kaçak oranlarındaki iyileşmenin de tüketicilere indirim olarak yansıması gerekirdi, ama her nedense bu indirim ve iyileşmeler tüketicilere yansımamış görülmektedir.
            Belki tüm bu hesaplamalarda bilemediğimiz yönler vardır, ama yapılan açıklamalarla uygulamalar tamamen birbirine zıt görülmektedir. İster hesaplamalarda bilemediğimiz veriler olsun, isterse açıklamaları doğru okumuş olalım, her iki şart’ta da bu işte bir terslik olduğu görülmektedir.
            Her şeye rağmen tüketiciler tarafında, daha anlaşılır açıklamalar beklenmektedir.
Coşkun Tezel

coskuntezel44@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder