3 Ekim 2015 Cumartesi

Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği Değişikliği ve Serbest Tüketiciler!

Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği Değişikliği ve Serbest Tüketiciler!
            8 Mayıs 2014 tarih ve 28994 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinde değişikliler yapılarak, 16 Eylül 2015 tarih ve 29477 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır, buna göre;
            01.03.2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan 5.Maddenin 5. paragrafı “ Görevli tedarik şirketi tarafından, mevcut tedarikçisini değiştirmek suretiyle elektrik enerjisi ve/veya kapasite almak isteyen bir gerçek veya tüzel kişiden, bir önceki tedarikçisini ve bu tedarikçiye olan yükümlülüklerini yerine getirdiğini yazılı olarak beyan etmesi istenebilir.” Hükmü 01.03.2016 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılacaktır.
            Eski Yönetmeliğin 8.maddesinin 2.paragrafı yürürlükten kaldırılarak, yerine;
            “Tüketicinin, elektronik imza ile veya görevli tedarik şirketine yazılı olarak başvuruda bulunması veya tedarikçi değişikliği yapmak isteyen tüketiciler tarafından doldurulan EK-3 formunun tüketicinin yeni tedarikçisi tarafından görevli tedarik şirketine sunulması kaydıyla, perakende satış sözleşmesi sona erdirilir. Söz konusu başvuruda, sözleşmenin sona erdirilmek istendiği tarih yer alır. Bu fıkra kapsamında yapılan başvuru, en geç üç iş günü içerisinde sonuçlandırılır. EK-3 formunun görevli tedarik şirketine sunulmamasına karşın Piyasa Yönetim Sistemi üzerinden yeni tedarikçiye geçişin gerçekleşmesi halinde perakende satış sözleşmesi işbu geçişin gerçekleştiği tarih itibarıyla sona ermiş sayılır. Bununla birlikte EK-3 formunu Piyasa Yönetim Sistemi üzerinde yeni tedarikçinin portföyüne geçtiği tarihe kadar görevli tedarik şirketine teslim etme yükümlülüğünü yerine getirmeyen tedarikçi hakkında Kanunun 16 ncı maddesi uyarınca yaptırım uygulanır.” Hükmü getirilmiştir.
16.maddeye ise “(2) Tüketicilerin ikili anlaşmalarından kaynaklı borçları nedeniyle elektriği kesilemez. Ancak tedarikçi değişikliği gerçekleşmiş olsa bile, perakende satış sözleşmesi kapsamındaki borçları nedeniyle elektriği kesilebilir.” Hükmü getirilerek serbest tüketicilerin borçtan dolayı elektriklerinin nasıl kesilebileceği hükme bağlanmıştır.
            20.maddenin 4.bendi “(4) Serbest tüketici kapsamında yer alan tüketicilerin tedarikçisini seçme hakkını kullanmaları halinde; ortak veya birden fazla tüketim noktasındaki tüketici sayaçlarının, Kurum tarafından yayımlanan düzenlemeye uygun çok zaman dilimli ölçüm yapabilen elektronik sayaçlar olması zorunludur” hükmü yürürlükten kaldırılarak yerine;
“(4) Serbest tüketici kapsamında yer alan tüketicilerin tedarikçisini seçme hakkını kullanmaları halinde; sayaçların Kurum tarafından yayımlanan düzenlemelere uygun çok zaman dilimli ölçüm yapabilen elektronik sayaçlar olması zorunludur. Dağıtımdan bağlı tüketiciler için uygun olmayan sayaçlar dağıtım şirketi tarafından ilgili ay içerisinde değiştirilir ve sayacın uygun olmaması, tedarikçi seçme hakkının kullanılmasına engel teşkil etmez.” Hükmü konulmuştur.
            Sözleşmesini yapmış olan ve elinde EK-3 formu olmayıp sözleşmesini sonlandırmak isteyen tüketiciler, aşağıdaki link üzerinden EK-3 formunu temin ederek, herhangi bir noter onayına gerek kalmadan EK-3 formu ile sözleşmelerini sonlandırabilirler.

http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/09/20150916.htm&main=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/09/20150916.htm           
Coşkun Tezel

coskun.tezel@akillisebekeler.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder