25 Eylül 2016 Pazar

Kış Saati Uygulamasının Elektrik Faturasına Yansıması

Kış Saati Uygulamasının Elektrik Faturasına Yansıması
Güneş ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla tüm yurtta uygulanan yaz/kış saati uygulaması, 2016/8589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile “30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04.00’ten itibaren bir saat geri alınması” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
Bu nedenle 27 Mart 2016 Pazar günü saat 03.00'ten itibaren bir saat ileri alınmak suretiyle başlatılan yaz saati uygulaması her sene yıl boyu sürdürülecek ve kış saatine geçilmeyecek, bundan böyle yaz/kış saati uygulaması olmayacaktır.
Üç zamanlı tarifeden elektrik enerjisi kullanan abonelerin farklı zaman dilimlerindeki tüketimlerine farklı birim fiyatlar uygulanması ile faturalarında zamana bağlı tüketimleri nedeniyle zaman ve tutar doğrudan ilişkilidir.
Düzenlemeye tabi olan Perakende Satış Tarifesi kapsamında (Görevli Tedarik Şirketi’nden elektrik veya kapasite temin eden tüketiciler) çok zamanlı tarifeden elektrik enerjisi alan aboneleri kapsayan tarife grupları içerisinde yer alan tek ve çok zamanlı tarife;
Tüm zaman dilimlerinde tüketilen elektrik enerjisinin tek fiyattan faturalandırıldığı Tek Zamanlı ve günün değişik zaman dilimlerinde ( 06-17 Gündüz, 17-22 Puant ve 22-06 Gece) ve her bir zaman dilimi için farklı fiyatların uygulandığı Çok Zamanlı tarifeler uygulanabilmektedir.
Çok zamanlı tarifeden elektrik tüketebilmek için tüketicilerin ilgili tedarik şirketine yazılı talepte bulunmaları ve ölçü sisteminde Akıllı sayaç olması esastır, Akıllı sayaçlar, sayaç içerisindeki zaman saati sayesinde birden fazla zaman dilimine uygun tüketimleri ayrı, ayrı kaydedebilir.
Elektrik sayacı içerisindeki zaman sayaçları imalat aşamasında yaz/kış saati uygulamasına otomatik geçecek şekilde üretilmiştir. Bu nedenle Akıllı Elektrik Sayaçları senede iki defa yaz saati ve kış saati uygulamasını otomatik olarak güncellemeye devam edecektir.
30 Ekim 2016 tarihinde saatlerimiz bir saat geri alınmayacağı halde elektrik sayaçlarının zaman saati otomatik olarak bir saat geri alınacaktır.
Mevcut durumda milyonlarca kullanıcı tesisinde kullanılan, yaz/kış saatini otomatik olarak değiştirmeye programlanmış elektrik sayacının sabit sisteme geçirilmesi nasıl sağlanabilecek, elektrik sayacı imalatçıları bu karardan sonra yapacakları imalatlarda yaz/kış saat uygulamasını devre dışı bırakacak üretim programlarını hemen uygulayabilecekler mi?, uygulasalar bile birkaç sene sonra tekrar yaz/kış saati uygulamaya konulursa bu sefer üretilen bu sayaçlar sorun olmaz mı? Gibi onlarca soru işareti varlığını korumaktadır.
Teknik olarak tesislerde bulunan elektronik elektrik sayaçlarının yaz/kış saati uygulaması devre dışı bırakılabilir bir uygulamadır, fakat bu uygulamayı kim ne kadar sürede yapabilecek gibi bir sorunumuz da mevcuttur.
Tek zamanlı tarifeden elektrik kullanan tüketicilerde şimdilik bir sorun görünmese de bazı tesislerde özellikle yük profili alma gibi uygulamalarda veya sayaçların teknik olarak incelenmesi ihtiyacında da yanılmalar olabilecektir.
Asıl sorun burada üç zamanlı tarifeden elektrik kullanan tüketicilerin günlük hayatlarında kullandıkları ulusal saat dilimi ile elektrik saatlerindeki zaman saatinin gösterdiği saat arasındaki zaman farkını nasıl ayarlayacaklarıdır.
Perakende Satış Tarifesinde özellikle Puant saati ve Gece saati tüketimleri arasındaki yüksek fiyat farkı dikkate alındığında elektrik tüketimindeki tarife zamanı içerisindeki bir saatlik zaman diliminin diğer tarifeden fiyatlandırılması ise duruma göre tasarruf edilecek tutarından daha yüksek ilave bir yük ile fatura sürprizi ise kaçınılmaz olacaktır.
Tüketicilerin bilgi edinmek için başvuracakları ilgili tedarik şirketlerinin ise tüketiciye verebilecekleri doyurucu bir seçenek bulunmamaktadır.
Şimdilik kullanıcı açısından görünen en pratik çözüm, Üç zamanlı tarifeden elektrik tüketen tüketiciler saat karmaşası çözülene kadar tüketim yoğunluğunu elektrik sayacının zaman saatine göre ayarlamak durumunda kalacaklardır.
Coşkun Tezel

coskuntezel44@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder